Poradnik wędkarski

 
 

Leszcz gotowany w całości

Przygotuj1,5 kilograma leszcza, 1 seler, 1 por, 2 pietruszki, 4 cebule, 3 średniej wielkości kiszone ogórki, 4 listki laurowe, 15 ziarenek czarnego pieprzu, 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków, 1 pęczek natki pietruszki, 50 dekagramów ziemniaków, 1 łyżkę masła, 1 pęczek natki pietruszki i selera, chrzan w occie do smaku, sól.


Jak to zrobić? - Leszcza oczyścić, posolić, przełożyć do naczynia do gotowania ryb wyposażonego w siatkę. Z warzyw korzeniowych, cebuli, pęczka natki i przypraw ugotować wywar, dodać poszatkowane kiszone ogórki i sok z ogórków i zalać nim leszcza, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na małym ogniu 45 minut. Leszcza ułożyć na półmisku, ugarnirować ziemniakami z wody, polanymi roztopionym masłem, posypać drobno siekaną natką pietruszki i ozdobić ładnie pokrojonymi warzywami.
Podawać z chrzanem z octem i kwaśną śmietaną.