Poradnik wędkarski

Karp po polsku gotowany w piwie

 
Karp po polsku gotowany w piwie

Składniki:
1 karp
1 łyżka masła
2 cebule
2 pietruszki
2 marchewki
2 łyżeczki miodu
500 ml jasnego piwa
1 pęczek natki pietruszki
świeżo mielony czarny pieprz
sól

 

Sposób przyrządzania:

 

1 Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem.

2 Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.

3 Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10–15 minut.

4 Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.