Poradnik wędkarski

Jak zrobić własną zanętę

Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik. 
 
Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku. Zanęta powinna wytwarzać smugę rozchodzącą się w wodzie w celu wabienia ryby. Następnie zanęta musi dać rybom coś do jedzenia, żeby stały w łowisku, lecz się nie nasyciły. Zanęta jest swoistą naszą reklamą dla ryb. Ma pobudzać do żerowania, ale nie sycić. 
 
Podstawowe składniki zanęt to: 
 
baza 
wypełniacze i składniki smużące 
składniki pobudzające 
składniki zapachowe i smakowe
 
Baza i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające i zapachowe.
Do składników podstawowych, czyli do bazy możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone oraz mocno wysuszony chleb.
Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana oraz kasza manna.
Składniki smużące to mleko w proszku, torf oraz kreda.
Składniki pobudzające to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, mielony słonecznik, arachid oraz coco belge.
Do składników zapachowych zaliczamy wszelkie olejki i naturalne dodatki takie jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk lub kozieradka.
Składniki smakowe to cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa i kakao.
Możemy zwiększyć atrakcyjność zanęty dodając do niej dodatki ruszające, czyli białe robaki, pinki lub ochotkę.
 
Bardzo ważny jest też kolor zanęty. Źle dobrany może odstraszyć ryby z łowiska. Jasnej zanęty nie należy używać w łowisku z ciemnym podłożem i na odwrót.