Poradnik wędkarski

Jak usmażyć rybę

Jak usmażyć rybę
Jak usmażyć rybę

Smażenie to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na przygotowanie ryby. Wprawdzie nie jest to metoda najzdrowsza, ale jakże smaczna.

Przygotowanie wstępne

Zanim przystąpimy do smażenia ryby musimy ją odpowiedni przygotować.

Porcje ryby myjemy dokładnie i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, dzięki czemu się nie rozpadną. Ryby doprawiamy jedynie solą, pieprzem i ewentualnie niewielką ilością innych przypraw. Warto zrobić to co najmniej godzinę przed smażeniem. Ościste ryby możemy ponacinać skośnie po bokach, dzięki czemu małe ości pokruszą się. Rybę lub filety obtaczamy w mące, panierce z jajka i bułki tartej lub zanurzamy w cieście.

Smażymy!

Przygotowaną rybę od razu wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia nie powinna być zbyt duża a ogień niezbyt mocny. Najlepiej jest smażyć rybę na średnim ogniu, na 2-3 łyżkach oleju, aby jedynie lekko natłuścić patelnię.

Ryby kładziemy na patelni tak, aby nie przylegały do siebie. Ułożone ciasno nie usmażą się równomiernie, gdyż ciepło nie będzie dochodziło do miejsc, gdzie ryby się stykają.

Podczas smażenia nie przesuwamy ryby ani nią nie poruszamy, aby się nie rozpadła i nie opadła z niej panierka. Na drugą stronę przewracamy dopiero wtedy, gdy na brzegu pojawi się złotobrązowa skórka. Ryb mrożonych i filetów nie rozmrażamy, gdyż się rozpadną podczas smażenia. Przetrzyjmy je jedynie ściereczką lub papierowym ręcznikiem, żeby były całkowicie suche.

Jak długo smażyć?

Czas obróbki zależy od wielkości porcji. Cienkie filety, których grubość nie przekracza 1,5 cm, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. W przypadku ryb grubszych niż 2 cm obróbkę wydłużamy do 5-6 minut. Pod koniec smażenia warto jest przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i poddusić jeszcze przez kilka minut.

 

żródło http://www.niam.pl/pl/artykul/873-jak_usmazyc_rybe