Poradnik wędkarski

Jak upiec rybę?

Jak upiec rybę?

 

Pieczenie ryb jest dziecinnie proste. Sprawdź, w jaki sposób możesz przyrządzić nawet chudą rybę.

Pieczenie, podobnie jak gotowanie na parze, jest jednym z najbardziej polecanych sposobów przygotowywania ryb. Wbrew pozorom jest też dziecinnie proste. Ponadto jest to technika pozwalająca nam zminimalizować rozprzestrzenianie się po domu rybnego zapachu. W ten sposób możesz przyrządzić każdy rodzaj ryb.

Mięso ryb doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawami korzennymi. Pieczemy ją w rozgrzanym do 180-210°C piekarniku. Długość obróbki zależy od wielkości ryby. Czas pieczenia obliczamy przyjmując 10 minut na 2,5 cm grubości mięsa. Filety i dzwonka pieczemy około 15 - 20 minut. W przypadku całych ryb i rolad czas może się wydłużyć nawet do godziny. Mięso upieczone z łatwością odchodzi od kości.

Jak upiec chudą rybę?

Ryby chude, o białym mięsie, takie jak np. dorsz, dobrze jest przed pieczeniem pozostawić w marynacie, możemy ją również posmarować masłem lub oliwą albo układamy na niej plastry boczku. Ryby chude świetnie komponują się z sosami pomidorowymi, warzywnymi i winnymi, w których również można je zapiekać. Inną metodą na ochronę chudego mięsa przed wysuszeniem jest obtoczenie go w mące lub bułce.

Gdy pieczesz rybę bez folii

Bez folii można piec tłuste ryby i ryby w sosach lub nadziewane. Zazwyczaj w ten sposób można też piec całe ryby, nie jest to natomiast technika polecana do filetów.

Pieczenie w folii

Piec w folii jest znacznie wygodniej. Przede wszystkim, mięso pozostaje wilgotne, a po przyrządzeniu potrawy mamy mniej zmywania.

Owinięcie ryby w folię pozwala nam uzyskać efekt zbliżony do gotowania na parze. Cała wilgoć pozostaje w obrębie ryby i nie wyparowuje na zewnątrz. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200°C, jeżeli pieczesz chudą rybę możesz duży kawałek folii nawilżyć olejem lub oliwą. Samą rybę natrzyj solą oraz pieprzem i zwilż sokiem z cytryny lub winem. Połóż rybę na folii, zawiń luźno i zakręć z obydwu stron. Pamiętaj, że pieczenie ryby w folii trwa o około 15 minut dłużej. Matowa strona folii aluminiowej powinna znajdować się na zewnątrz, a błyszcząca do wewnątrz, dzięki temu skrócimy czas pieczenia.

Pieczenie całych ryb

Ryby przed pieczeniem muszą być oczyszczone z wnętrzności i łusek. Możesz natomiast zostawić głowę, ogon i skórę. Rybę przyprawiamy na zewnątrz i w środku. Przyprawy możemy też wsypać do jamy ustnej ryby. Środek możemy nadziać farszem lub świeżymi ziołami i cytryną. Farszu nie może być za dużo, żeby nie wypadał z ryb.

żródło http://www.niam.pl/pl/artykul/854-jak_upiec_rybe