Poradnik wędkarski

Gotowane ryby mogą być pyszne

Gotowane ryby mogą być pyszne
Gotowane ryby

Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. Sprawdź kilka przydatnych wskazówek.

W Polsce wciąż jadamy zbyt mało ryb, a te, zwłaszcza gatunki morskie, są doskonałym źródłem wielu istotnych dla zdrowia składników. Spośród nich wymienić można m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - DHA i EPA. Kwasami tymi coraz częściej wzbogacane są inne produkty, np. margaryny czy suplementy diety, o czym skrupulatnie informowani jesteśmy w licznych reklamach. Zamiast łykać kolejną tabletkę może lepiej zjeść rybę?

Jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania dań jest gotowanie, szczególnie gotowanie na parze. Jednak wielu osobom gotowana ryba kojarzy się z potrawą bez smaku, mało aromatyczną, nieprzyciągającą wzroku - potrawą nieapetyczną, potrawą przeznaczoną dla chorych i rekonwalescentów.

A jednak gotowana ryba może okazać się nie tylko zdrowym, ale i bardzo smacznym daniem. Sekret tkwi w odpowiednim jej przygotowaniem, bardzo ważne jest doprawienie jej.

Rybę zazwyczaj gotujemy we wrzącym wywarze warzywnym, z dużą ilością cebuli i oczyszczoną głową ryby. Wywar powinien być ponadto nieco przesolony, możemy także dodać do niego kilka łyżek mleka. Ryby zawsze gotujemy na średnim ogniu! Długość obróbki zależy od wielkości porcji. Filety i dzwonka gotujemy 15-20 minut. W przypadku całych ryb czas wydłuża się do 30-45 minut. Rolady rybne natomiast gotujemy około godziny. Łagodny smak potrawy możemy wzmocnić przyprawami korzennymi.

Wybierając gotowanie na parze, trzeba rybę posypać dużą ilością ziół i przypraw, np. suszoną bazylią, tymiankiem, oregano, pieprzem, słodką papryką oraz solą. Można także wcześniej zamarynować ją przez kilka godzin w marynacie z przypraw, ziół i oliwy czy oleju. Dzięki temu rybie mięso lepiej przejdzie smakiem i aromatem dodatków. Przyprawy użyte do natarcia ryby można dodatkowo wsypać do samej wody wlewanej do paro waru czy innego naczynia do gotowania na parze.

Przydatne wskazówki:

- Ryby mrożone muszą być całkowicie rozmrożone, w przeciwnym razie brzegi filetów się rozpadną, a środek może pozostać surowy.

- Rybę możemy także gotować w kuchence mikrofalowej. Skropione sokiem z cytryny, doprawione wg uznania filety, układamy w ceramicznym naczyniu. Uzupełniamy wywarem i wkładamy do kuchenki na 7-8 minut. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600W.

- Nie gotujemy ryby na bardzo dużym ogniu, gdyż będą miały jędrną konsystencję jedynie wewnątrz, na zewnątrz będą rozgotowane i bardzo miękkie.

- Rybę wkładamy do gotującej się wody, nigdy do zimnej. W przeciwnym wypadku mięso będzie wodniste, niesmaczne, a w trakcie obróbki może rozpaść się na mniejsze kawałki. Zewnętrzna warstwa białka nie zetnie się szybko i będą duże straty witamin oraz składników mineralnych.

żródło http://www.niam.pl/pl/artykul/1067-gotowane_ryby_moga_byc_pyszne