Poradnik wędkarski

 
 

Zanęta na jeziorowe leszcze

Zanęta jeziorowa na leszcza
Zanęta na leszcze
3 szklanki bułki tartej 
2 szklanki mielonych herbatników 
2 szklanki mąki kukurydzianej 
2 szklanki otrąb pszennych 
1 szklanka płatków owsianych (całych)
1 szklanka melasy koprowej 
1 szklanka melasy (należy uprzednio rozpu-
ścić ją w wodzie, która posłuży do nawilżania 
zanęty) 
1/2 szklanki ciętych czerwonych robaków
1/2 szklanki białych robaków zanętowych 
(pinki) 
 
Zapach: do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten 
gatunek aromatów: karmelu, wanilii, cynamonu, 
kokosu, kopru włoskiego, kozieradki, nostrzyka 
i kolendry. Dawkowanie: jeśli dodajemy gotowy 
atraktor, według dawki podanej na opakowaniu.    
 
Przygotowanie: 
– zanęty na rzekę: suche składniki należy dosypać do uprzednio ugotowanej kaszy kukurydzianej, dopiero gdy składniki wchłoną wilgoć, 
można ocenić, czy zanętę należy dodatkowo nawilżyć. W tym przypadku stosujemy melasę rozpuszczoną w wodzie. Do obciążania (konieczne 
w przypadku rzek o szybkim nurcie) stosujemy 
glinę (konieczna jest tzw. glina rzeczna, wiążąca, 
proporcja 1 : 1 lub 1 : 2) lub żwir (jednak nie 
więcej niż 1/4 objętości zanęty). Niemal zawsze 
zanętę należy dodatkowo skleić;  
    
– zanęty na jezioro: składniki wymieszać na 
sucho, jeśli zdecydujemy się na dodatek melasy (polecam!), trzeba najpierw rozpuścić ją w 
mniej więcej 1 litrze wody i dopiero wtedy rozpocząć nawilżanie. W wodach ciemnych, z dnem 
mulistym, dodać możemy lekkiej, czarnej ziemi, 
w proporcji nawet 1 : 1. W łowiskach głębokich 
należy dodać także kleju do zanęt.