Poradnik wędkarski

 
 

Pszenica

Pszenica
Pszenica
Nie jest tajemnicą, że ziarna pszenicy należą do jednych z bardziej atrakcyjnych przynęt jak również i zanęt. 
Wyśmienicie odgrywają swoją rolę podczas połowu płoci, krąpi jak również linów..  
 
Przygotowanie pszenicy jest bardzo proste, można zrobić to na dwa podstawowe sposoby:
1.  Szklankę ziaren zalewamy wrzątkiem w termośie by jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę. Po około 5-6 godzinach pszenica powinna stać się odpowiednio miękka. Jeśli zamierzamy również nęcic pszenicą należy zaparzyc jej znacznie więcej
2.  Drugim sposobem przygotowania jest podgrzewanie pszenicy na małym ogniu przez 2–3 godziny, mieszając i obserwując, aż zaczna pękać osłonki. Kiedy już połowa ziaren zacznie pękać, przerywamy proces i zaczynamy odcedzać. Odpowiednio przygotowane ziarna mieć będą mieć widoczny biały 
miąższ. Na przynętę nadawać będą się te ziarna, które są wyraźnie popękane. Pszenica jest bardzo dobrą przynęta na takie ryby jak: płocie, krąpie, liny...  
Doskonałym rozwiązaniem jest stosowanie pszenicy również jako zanęty,a jej niewielka ilość wystarczy, by zwabić ryby.