Poradnik wędkarski

Makaron

Makaron
Makaron

 Ostatnimi czasy przynęty jak również zanęty przygotowywane samodzielnie przez wędkarzy odchodzą gdzieś na bok, choć ich skuteczność wcale nie ustępuje tym sklepowym. Wędkarze korzystają z gotowych rozwiązań, niedoceniając tego co kryją nasze kuchenne pólki. Przedstawię tu gotowy przepis na przynętę w postaci zwykłego makaronu, który nie zawodzi wielu wędkarzy stosujących ten sposób, który sprawdza sie w łowieniu miedzy innymi dużych leszczy.

 Makaronem zachwycają się nie tylko ludzie, ale również zajadają się nim niektóre gatunki ryb. Znam to z własnego doświadczenia, gdyż używam go bardzo często podczas wypraw nastawiając sie na wyśmienitą zabawę w postaci łowienia chyba wiecznie głodnychj leszczy, które wręcz przepada do gustu mój makaron.. A oto sposób w jaki należy zabrać się za przygotowania tej przynęty:
 
1. Kupujemy makaron,  ważnym jest, by dobrać jak najbardziej odpowiedni. Osobiście używam muszelek, gwiazdek lub kolanek choć wybór teraz jest bardzo duży i możemy się pokusic i inny wzór trzymając się jednej zasady, a mianowicie, żeby makaron był odpowiednio gruby i nie mordować sie podczas zakładania go na haczyk. 
 
2. Gotując makaron zapoznaj się ze sposobem przygotowania zalecanym przez producenta i czas określony na opakowaniu podziel na polowę. Makaron ma być niedogotowany, nieco twardy na wzór al dente i nie powinien spadać nam z haczyka, z miekkim niestety możemy mieć pewne problemy..
 
3. Podczas gotowania możemy pokusić się o dodanie barwnika w postaci kurkumy jak rownież eksperymentowanie z zapachami nie jest przeszkodą.
 
4. Chcąc uniknąć sklejania się makaronu możemy dodać odrobinę oleju podczas gotowania
 
5. Gotowy makaron odcedzamy, czekamy aż ostygnie mieszamy go co jakiś czas (wtedy się nie sklei).
 
6. Ugotowy makaron dobrze jest zostawić na świeżym powietrzu bądż wkładamy go do lodówki. Powinien zwyczajnie nieco stwardnieć, być uzyskać odpowiednią twardość do nabicia na haczyk.
 
7. Z tak przygotowaną przynętą śmiało możemy ruszać na połów !
 
 Ważnym jest by zaraz po odcedzeniu makaronu nie przykrywać go niczym. Uparowanie może spowodować niepożądany efekt, że stanie się on zbyt miękki, bądż też poskleja się. Siedząc nad wodą nie musisz go szczelnie zamykać, dzięki czemu stanie się bardziej suchy co ułatwi nam nakładanie go na haczyk.
 
Jak widać jest to bardzo prosty sposób, aby samodzielnie wykonać bardzo dobrą przynętę!