Poradnik wędkarski

 
 

Miękisz chleba lub bułki

Miękisz chleba lub bułki
Miękisz chleba
Miękisz chleba lub bułki to znakomita przynęta, raczej na wody stojące. Atrakcyjna zwłaszcza latem. Nie powinno się ugniatać miękiszu, lepiej oderwany kawałek (najlepiej wraz z kawałkiem skórki) założyć bezpośrednio na haczyk, a dopiero na trzonku zagnieść miękisz. Powstanie rodzaj bukietu, wabiący rybę, jednocześnie dość mocno trzymający się haczyka.
 
 Pieczywo to łatwo  dostępna,  a cza­sem  bardzo  skuteczna  przynęta wędkarska.  Na  haczyk  zakłada  się miąższ  chleba lub bułki.  Najlepiej, gdy nie jest zgnieciony, tylko w na­turalnej  postaci.  Żeby  jednak  nie spadał  z haczyka trzeba go leciutko ugnieść  na  łopatce.  Na  pieczywo łowi  się  ukleje,  wzdręgi  i  płocie. Atrakcyjną  przynętą  na  ryby  że­rujące  blisko  powierzchni  (karpie, amury, klenie) jest skórka z chleba.