Poradnik wędkarski

Pęczak

Pęczak
Pęczak
 Pęczak jest świetną przynętą, zwłaszcza w letniej porze. Przygotowanie – szklankę ziaren należy przepłukać w zimnej wodzie, a następnie wsypać do litrowego termosu i zalać dwoma szklankami wrzątku. Po około trzech godzinach przynęta jest gotowa. Teraz wystarczy pęczak zahartować, czyli krótko przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Wielu wędkarzy przed zalaniem wrzątkiem dodaje na tym etapie cukru waniliowego, który nadaje  specyficzny aromat, przywabiający szczególnie płocie. Warto jednak czasami  zaparzyć ziarna bez żadnych zapachów, a ewentualne aromaty lub barwniki dodawać później, już przed samym wędkowaniem. Tak przygotowany pęczak daje się łatwo pokolorować barwnikami spożywczym, głównie czerwonym i żółtym.Wstępnie można polecić czerwony pęczak na łowiska  o wodzie jasnej, przezroczystej, lecz dnie ciemnym; barwnik żółty najlepiej sprawdza się w wodzie mętnej, nieprzezroczystej. Ale wędkarz, który chce być przygotowany na każdą ewentualność, powinien jednak mieć ze sobą także pęczak naturalny.  Jest to tradycyjna przynęta  na białe ryby:  krąpie,  płocie,  leszcze,  jazie, klenie  i  karasie.  Kaszę  tę  przygo­towujemy tak jak do  spożycia  dla ludzi (przepis znajduje się  w książ­kach kucharskich). Można  ją  rów­nież  przyrządzić  na  sposób  węd­karski. Do  rozgrzanego wrzątkiem termosu wsypujemy kaszę  (1/4 ob­jętości)  i uzupełniamy  wrzątkiem. Następnego  dnia rano pęczak  jest gotowy. Bardzo dobrze się  go barwi i dosmacza. Jedno ziarno zakłada­my  na  haczyk  numer 16,  dwa na numer 14, a trzy na dziesiątkę.