Poradnik wędkarski

Kukurydza

Kukurydza
Kukurydza
 Kukurydza jest bardzo znaną przynętą wędkarską. Używa się jej najczęściej do połowu ryb karpiowatych, zwłaszcza karpi, amurów, leszczy oraz linów. W zależności od pory roku i rodzaju łowiska, kukurydzę stosuje się w formie surowej lub konserwowanej.
 
Kukurydzę należy wsypać do naczynia, zalać wodą i moczyć przez 24 godz. Namoczoną, po dolaniu wody, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 8–10 godzin. Trzeba pilnować, aby w czasie gotowania ziarna były cały czas przykryte pod wodą. Gdy zaczynają pękać, wsypać łyżeczkę mąki kukurydzianej i gotować jeszcze przez 10 min, po czym garnek odstawić i ostudzić ziarna. Dopiero po całkowitym ostudzeniu wylać wodę z garnka. Kukurydza jest lubiana przez karpie, duże leszcze i czasami duże płocie. Spośród  zbóż  najpopulamiejszą przynętą  są  nasiona  kukurydzy. Mają  wielkość,  która  ograniczabrania małych  ryb.  Ich  żółty  kolor jest  bodaj  najlepiej  widocznym kolorem,  szczególnie  na  dużych głłębokościach.  Na  haczyk  nadają się  zarówno ziarna kukurydzy kon­serwowanej, jak i gotowane ziarna dojrzałej  kukurydzy. Te  ostatnie są większe  i znacznie twardsze, dlate­go  nadają  się  do  łowienia  dużych ryb. Kukurydzę  na przynętę można ulepszać,  dodając  do  niej  aromaty albo  nawet  barwniki  (czerwony, pomarańczowy).  W sklepach węd­karskich dost~pna  jest gotowa aro­matyzowana i baJWiona kukurydza przynętowa.  Kukurydza  jest dobra na  płocie,  leszcze,  karpie.  a  także karasie.  Kukurydzę  konserwową zakładamy  na następujące  rozmia­ry haków: jedno ziarno - numer 14, dwa ziarna - numer 10, trzy ziarna numer 8.