Poradnik wędkarski

Ciasto

Ciasto
Ciasto wędkarskie
 Ciasta są znakomitym uzupełnieniem palety przynęt. Mogą być przygotowane z 
produktów mącznych i drobnych kasz oraz ziemniaka, miękiszu bułki czy sera topionego. Ciasto jest najbardziej łowne wtedy, gdy ma miękką konsystencję, jednak przy zarzucaniu lub zetknięciu z wodą nie powinno spadać z haczyka.
 
 Przepisów na skuteczne ciasto jest tyle, ilu wędkarzy. Jednak przygotowując ciasto, musimy uwzględnić preferencje smakowe ryb, które zamierzamy  łowić – leszcze lubią karmel i wanilię, karp miód, melasę, cukier, płocie m.in. anyż, nostrzyk, czosnek.  Na przynętę  przygotowuje się  różne ciasta. Ich skład zależy  od inwencji autora.  Ciasta  mogą  być  robione  na bazie  mąki  i  jaj, z  zaparzonej  kaszy manny itp.  Mając  ciasto-bazę,  można uzyskać  różne  produkty finalne przez dodanie  rozmaitych zapachów i  kolorów. W sklepach są  dostępne goto­we ciasta na ryby. Można  na nie łowić niemal wszystkie  gatunki ryb karpio­watych.  Wielkość  haczyka dobieramy do wielkości  kulki ciasta.